replica Tag Heuer Golf Watch Replica replica reactor watches replica and bvlgari and watch fake rolex copy tag heuer aquaracer silver dial
Nordland Víz és Uszodatechnika Kft. - Ipari és lakossági vízkezelés, uszodatechnika, szauna, jacuzzi, wellness : Hírek : Nyomtatás
Magas páratartalom, avagy a beltéri uszodák legnagyobb ellensége
2021.10.15.
Magas páratartalom, avagy a beltéri uszodák legnagyobb ellensége
A beltéri medencékből kicsapódó gőz hatására az uszodák páratartalma folyamatosan a normál érték felett van. Ez a jelenség több szempontból is hátrányos. A magas páratartalom egyrészt roncsolja a belélegzett levegő minőségét, az épület állagát és növeli az üzemeltetéssel járó költségeket is.

Romló esztétika és életminőség

Csakúgy, mint otthonunkban, bizony a párával telt beltéri uszodáknál is előbb-utóbb megjelenik a sokak által utált penészgomba. Ez a sötét elszíneződés a falakon nem csak az adott helyiség kinézetét rombolja, de a belélegzett levegő minőségét és ezáltal az ott tartózkodók egészségét is.

A penészgomba számos egészségügyi panaszt okozhat, kifejezetten a légzőszervi panaszoktól szenvedő embereknél. A penészspórák komolyan allergizálhatják az arra hajlamos személyeket. Kiválthat olyan -  a hidegben amúgy is nagyon gyakori tüneteket -, mint például az orrdugulás, orrfolyás, torokköszörülés, vagy akár szemkönnyezés.

Növekvő üzemeltetési költségek

Az uszoda kellemes fűtésénél a legnagyobb hőigényt a párolgási veszteség pótlása veszi el. Ugyanis a víz folyadék halmazállapotból pára halmazállapotba jutásához komoly hőmennyiségre van szükség, mely energiát a pára a medence vizéből „lopja” el. Így a kellemesen felfűtött medencevíz hamarabb hűl le. Vagyis egy nap során többször kell felmelegíteni a medencék vízét, hogy az uszodába látogatóknak pihentető kikapcsolódást garantálhassanak.

Gyorsabban romló épület

Talán az épületek gyorsabb romlása az utolsó hátrány, ami a magas páratartalomról bárkinek is eszébe jutna. Azonban ez az egyik legnagyobb veszélyforrása a tartósan magas értékeknek.

A beltéri uszodákban nem ritka a 90-95%-os páratartalom, ami bőven a normál értékhatár felett van. A folyamatosan magas páratartalomnak köszönhetően a vízpára és a medencéből kicsapódó vegyszerek beszívódnak az épület szerkezetébe és maró hatásuk miatt fokozatosan előidézik a betonvas korrodálódását. Egyes extrém esetekben a betonvas akár 5-10 éven belül teljesen tönkremehet, eltűnhet, komolyan károsítva ezzel az épület teljes szerkezetét.

A veszély elkerüléséhez fontos a 60% körüli páratartalom fenntartása. Az efölötti érték egészség és épületkárosító, míg az ez alatti érték az üzemeltetési költségeket emeli meg.

Mit tehet a magas páratartalom ellen?

Ma már szerencsére több megoldás is létezik a páratartalom szabályozására. Ezek közül az egyik az uszodák falára felszerelhető párátlanító berendezés, ami folyamatosan az ideális szinten tartja a helyiség páratartalmát.

Ezek a kompakt készülékek 1,25/2,5 liter/óra párátlanító kapacitással bírnak. Állítható légkifúvásuknak köszönhetően beállítható, hogy a lehűtött levegőt melyik irányba fújják, így teremtve még kellemesebb környezetet az uszodában.

Egy másik praktikus megoldás a mobil klímák használata. Ez a környezetbarát műszer könnyen mozgatható, nem igényel beüzemelést. Hosszú élettartama során kényelmes és egyszerű használatot biztosít a beltéri medencék páratartalmának szabályozására.


Forrás : https://nordland.hu