replica Tag Heuer Golf Watch Replica replica reactor watches replica and bvlgari and watch fake rolex copy tag heuer aquaracer silver dial
Nordland Víz és Uszodatechnika Kft. - Ipari és lakossági vízkezelés, uszodatechnika, szauna, jacuzzi, wellness : Hírek : Nyomtatás
Folyók világnapja
2021.09.20.
Folyók világnapja
Szeptember utolsó vasárnapja (idén szeptember 26-a) 2005 óta a folyók tiszteletére nyilvántartott világnap. Évente ma már 70 országban ünneplik ezt a globális eseményt, amely felhívja a figyelmet a folyók fontosságára, és arra, hogyan tudjuk a legjobban megvédeni őket az elkövetkező években.

A folyók a világ minden táján megtalálható közlekedési és energiaforrások. A folyó egy természetes vízfolyás, általában édesvizű, amely egy óceán, egy tó vagy egy másik folyó felé folyik. Néhány esetben a folyó egyszerűen a földbe torkollik, vagy teljesen kiszárad, mielőtt elér egy másik vizet.

Néhány érdekesség a Folyók Világnapja alkalmából:

A világ legmélyebb folyója: Afrika gyönyörű folyója, a Kongó, a maga 250 méteres mélységével méltán érdemelte ki a világ legmélyebb folyója címet. Egyenlítői és trópusi szavanna éghajlatokon és több, mint 30 gyönyörű vízesésen áthaladva éri el végső célját, az Atlanti-óceánt.

A világ leghosszabb folyója: A Nílus nem csak Egyiptom éltető természeti kincse, de további 10 afrikai ország fő folyója is egyben. A Nílus két forrása a Kék- és Fehér-Nílus a Szudán főváros közelében csatlakozik össze és egészen a Földközi-tengerig folynak együtt. Ezzel pedig hivatalosan is a Nílus 6 650 km-es hossza a világrekorder. (Viszont érdemes megjegyezni, hogy bár hivatalosan az Amazonas csupán 6 400 km hosszan folyik. Egyes becslések szerint azonban a 6 992 km-t is elérheti.)

„Folyékony szivárvány”: A kolumbiai Caño folyó kis méretével is a világ legkülönlegesebb folyói között van számontartva. Különlegessége abban rejlik, hogy kristálytiszta vízén keresztül a víz alatti fauna minden természetes szépsége jól látható. Ennek köszönhető, hogy a  Caño folyó az égkéktől a zöld-türkizen át egészen a szénfeketéig, számos színben pompázik.

London földalatti folyói: Bizony nem minden folyó a felszín felett folyik. London elveszett földalatti folyói a Temze és a Lea folyók mellékágai, melyekre az évek során szép lassan ráépült a város. De nem csak mesterségesen föld alá került folyók léteznek. A Fülöp-szigeteki Puerto Princesa például 8 km hosszan folyik egy hegyvonulat alatt.

Forrás: utazik.hu, invia.hu, natgeokids.com


Forrás : https://nordland.hu