replica Tag Heuer Golf Watch Replica replica reactor watches replica and bvlgari and watch fake rolex copy tag heuer aquaracer silver dial
Nordland Víz és Uszodatechnika Kft. - Ipari és lakossági vízkezelés, uszodatechnika, szauna, jacuzzi, wellness : Hírek : Nyomtatás
Búcsú a medencétől
2016.09.27.
Búcsú a medencétől
Búcsú a medencétől

Ideje téliesíteni – de ne engedje le a vizet!

Csalóka az időjárás. Egy-egy esős naptól eltekintve olyan kánikulai napok vannak, mint nyáron sem. Pedig rövidesen gondoskodni kell a medence téliesítésről, a gépészeti elemek víztelenítéséről… Beköszöntött az ősz. Amennyiben Ön kültéri medence tulajdonosa, gondoskodnia kell medencéje téliesítéséről – ami nem egyenlő azzal, hogy kikotorjuk a leveleket a szűrőből és leengedjük a vizet. A téliesítés elvégzésével a medencénket felkészítjük a télre.


Mik a téliesítési folyamat lépései?

Első lépésként a vízkeménységet kell megmérni, mert a télesítő folyadék szükséges mennyisége a vízkeménységtől függ. Második lépésként érdemes kiporszívózni a medencét. Ezt követően a víz pH értékét kell beállítani 7,2-7,4 közé. Amennyiben a vízben nincs fertőtlenítőszer, esetleg már napok óta nem adagoltak bele vegyszert, a medencevizet sokkolni kell. A homokszűrőt vissza kell öblíteni.
Mivel a víz semmiképpen nem szivároghat be a csövekbe, a befúvókat és a szkimmert erre alkalmas dugókkal le kell zárni, a vízszintet pedig a szkimmer alá leengedni.
Mindezek elvégzésével adagolható a vízbe a téliesítő folyadék, majd utolsó lépésként a medence letakarása.

Mire való a téliesítőszer?

- Stabilizálja, rögzíti a medence vizét a téli, nem keringetett időszakban
- Megakadályozza/megelőzi az algásodást, rozsdásodást
- Megakadályozza a vízkőkiválást, mivel oldatban tartja a keménységet okozó sókat
- A közhiedelemmel ellentétben nem akadályozza meg a víz befagyását!


Minden esetben célszerűbb a vizet benne hagyni télre a medencében, mert így a víz hőszigetelését használjuk a fagykárok ellen. Fóliás medencék esetén a víz leengedésével azt kockáztatjuk, hogy a fólia a tavaszi újratöltéskor felgyűrődik. Csempés medencéknél pedig a csempe mögé beszivárgó csapadékvíz feltöri a csempézett felületet.
A víz befagyása ellen fagytestek behelyezésével védekezhetünk. A fagytesteket a medence formájától függően többféleképpen helyezhetjük el. A fagytestekkel megelőzhetők a medence jég okozta sérülései, mivel tehermentesítik a medence falát a víz befagyásakor fellépő nyomástól. Ezzel az egyszerű eszközzel nagymértékben növelhetjük medencénk élettartamát!
A téliesítést akkor kell elvégezni, amikor a víz hőfoka tartósan 15 C° alá süllyed.
A következő szezonig pedig élvezzük a jakuzzik, masszázsmedencék kellemesen meleg vizét az őszi-téli napsütésben!

Forrás : https://nordland.hu