replica Tag Heuer Golf Watch Replica replica reactor watches replica and bvlgari and watch fake rolex copy tag heuer aquaracer silver dial
Nordland Víz és Uszodatechnika Kft. - Ipari és lakossági vízkezelés, uszodatechnika, szauna, jacuzzi, wellness : Hírek : Nyomtatás
Amit az uszodavegyszerekről tudni érdemes
2017.07.04.
Amit az uszodavegyszerekről tudni érdemes

Vannak rutinos és vannak kevésbé rutinos medencetulajdonosok. Ez a kis összeállítás azoknak szól, akik tavaly óta elfelejtették, vagy elbizonytalanodtak abban, melyik vegyszer mire való és miért kell adagolni. Legyen kicsi vagy nagy a medencénk, az biztos, hogy karban kell tartani, és nem tudjuk kikerülni, hogy vegyszert használjunk hozzá. A jó minőségű vízkezelő vegyszerek drágának tűnnek, de az el nem végzett, vagy szakszerűtlenül végzett vegyszerezés még drágább! Érdemes utánaszámolni, hogy a reklámújságokban szereplő kedvezményes vegyszer-szettek nem mindig annyira kedvezményesek, tájékozódjunk vásárlás előtt, hiszen elképzelhető, hogy a hatóanyag tartalmuk jóval alacsonyabb, így többet kell belőlük adagolni! Az egyik leggyakoribb probléma amivel a vásárlóink megkeresnek minket, hogy kútvízzel való feltöltés után a medencevíz tetején csúnya, barna "trutyi" úszik és nem tudnak vele mit kezdeni...A víz barnás-opálos és bizony gyorsan elmegy a kedv a fürdőzéstől!!


A probléma forrása, hogy a kútvíz vastartalma reakcióba lép a klórral és a vas ily módon csapódik ki a vízből. A helyzetet fokozza a hozzáadott pelyhesítőszer, mert sötétbarna, iszapszerű lerakódások képződnek. Megoldás rá, hogy folyamatosan keringetjük a vizet, /akár napokon keresztül/ és a homokszűrő egy idő után felfogja a vasoxidot. Ha gyorsabban szeretnénk megoldást találni, kapható szakboltokban olyan vegyszer, melynek feltöltéskor való adagolásával megakadályozható az említett vízkő- és vaskiválás.
 
 
Két betű, de milyen fontos!
 
A tökéletes vízminőség biztosításának előfeltétele a pH érték szabályozása. A pH érték a víz savasságának vagy lúgosságának mértékét mutatja. Helyes pH szint esetén a fertőtlenítőszerek képesek megakadályozni a baktériumok elszaporodását. Úgy is mondhatjuk, hogy a fertőtlenítőszerek csak bizonyos pH tartományban hatékonyak! Családi medencéknél a 7,2 és 7,6 közötti pH szint az ideális. Gyakran tapasztaljuk, hogy a boltba betérő vásárlóknak sokadrangú dolog a pH szint kérdése. Pedig higgye el, szinte a legfontosabb lépés! Medencefeltöltés után először mindig a pH értéket kell beállítani és gondoljon arra is, hogy feltöltés után az első napokban a pH érték gyorsan emelkedik, ezért azt gyakran kell ellenőrizni és szükség esetén pH-Mínus adagolásával csökkenteni kell!
 
Klóros és klórmentes vegyszerek
 
A fertőtlenítő szereket két fő csoportba oszthatjuk: klóros és klórmentes vegyszerek. Ki erre esküszik, ki arra. Mindegyiknek van előnye és hátránya is. A klórtartalmú fertőtlenítőszerek elsősorban az erős szaguk miatt kellemetlenebbek, a medencét körülvevő növények sem igazán díjazzák, ha rájuk fröccsen a klóros víz. A fürdőruhát idővel kifakítja és ha pezsgőfürdős részen használjuk a klórgőz az erre érzékenyek szemét csípi, torkukat fojtogatja. Előnye, hogy a klórmentes vegyszereknél olcsóbb és a megfelelő értékek könnyebben beállíthatók a klórral.
A klórmentes vegyszerek óriási előnye már a megnevezésükben benne van: klór nélkül fertőtlenítenek. A szemet és a bőrt nem csípik, a fürdőruhát nem fakítják. Ahol gyerekek is használják a medencét, szívesebben ajánljuk a klórmentes változatot. Az ő bőrük még jóval érzékenyebb, a klórtól hamarabb viszket, kipirosodik. A klórmentes vegyszerek hátránya, hogy drágábbak és a megfelelő értékek beállítása több odafigyelést igényel.
 
Kisgyermekes családoknak
 
Ma már kapható a piacon olyan klórmentes fertőtlenítőszer, melyet kifejezetten kisgyermekek pancsoló medencéjébe fejlesztettek ki. Az  5x20 ml-es tasakokban kapható uszodavegyszer adagolása rendkívül egyszerű, egy tasak 1000 liter vizet tud hatékonyan, klórmentesen fertőtleníteni. Nincs vele egyéb dolgunk, mint a tasak tartalmát egyenletesen szétoszlatni a medence vizében. Egy adag 1 héten át tartja tisztán a medence vizét, ezután a víz cseréje szükséges. Hiánypótló vegyszer ez azoknak, akik ú.n. felfújható medencével rendelkeznek, kifejezetten gyerekpancsolásra. Nincs szükség vízforgatásra, sem adagoló bójára: egyszerű és nagyszerű!
 
Fertőtlenítés sóbontó készülékkel
 
A sósvizes fertőtlenítés a medencék fertőtlenítésének korszerű megoldása. Működése rendkívül egyszerű: a medencevízbe konyhasót adagolva, elektrolízis útján a só /NaCl/ klór tartalmát fertőtlenítésre használja. A képződött kötött klórt a cella elbontja, amely visszaalakul sóvá, így a fertőtlenítés során a só nem fogy a medencéből. Óriási előnye tehát, hogy egy egyszeri költséggel megúszhatjuk a folyamatos vegyszervásárlást, fenntartási költsége pedig minimális. Hátránya, hogy a berendezés nem túl olcsó /típustól és teljesítménytől függően 300 000-400 000 Ft / ami előbb-utóbb azonban megtérül.
 
Összegzés
 
Bármilyen vegyszertípus mellett is döntünk, a vegyszer adagolási sorrend és a helyes mennyiségek betartása saját érdekünk, hiszen a helyes vegyszerezéssel nemcsak a bőrirritációt, hanem a jelentős és indokolatlan többletköltséget is elkerülhetjük. Nemcsak a bőrünket, a pénztárcánkat is kímélhetjük. Mindkettő érzékenyen érint minket, ezért jobb, ha mindkettőre odafigyelünk!
 
 

Forrás : https://nordland.hu