replica Tag Heuer Golf Watch Replica replica reactor watches replica and bvlgari and watch fake rolex copy tag heuer aquaracer silver dial
Nordland Víz és Uszodatechnika Kft. - Ipari és lakossági vízkezelés, uszodatechnika, szauna, jacuzzi, wellness : Hírek : Nyomtatás
A víz hatása az emberi szervezetre
2022.01.17.
A víz hatása az emberi szervezetre
Bolygónk nem véletlenül kapta a Kék Bolygó nevet, ugyanis élhetetlen hely lenne víz nélkül. Ez az anyag alapvető alkotórésze a Földön található ásványoknak és kőzeteknek., valamint a növények és élőlények elengedhetetlen életforrása is egyben.

Mennyi folyadékra van szüksége szervezetünknek?

Víz nélkül nem tudunk élni. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint az a tény, hogy az emberi szervezet kb. 70%-át víz alkotja. Ez a hatalmas folyadéktartalék biztosítja a test megfelelő vérellátását, valamint támogatja a táplálékok emésztésének és felszívódásának folyamatát. Ezen felül a víznek a szervezet tápanyagszállítási folyamatában, a salakanyagok kiürülésében és a testhőmérséklet szabályozásában is kiemelkedő szerepe van.

Egy felnőtt szervezet számára 2-3 liternyi folyadékpótlásra van szükség minden nap.  Ennek nagy részét vízzel, míg a fennmaradó mennyiséget a táplálkozással tudjuk fedezni. A gyerekek esetében fontos észben tartani, hogy 1-3 éves kor között 1,2-1,4 liternyi folyadékra van szükségük.

A fent említett szükséges mennyiséget természetesen számos tényező befolyásolja. Ezek többek között az életkor, a minket körülvevő környezet hőmérséklete és fizikai aktivitásunk. Fontos azonban figyelni arra, hogy vízveszteséggel, a víztartalékunk csökkenésével jár például az alkoholfogyasztás vagy a túl sok sóhasználat. Ezen utóbbi két esetben fokozottabb vízivásra van szükség, hogy szervezetünk folyadékegyensúlya fennmaradhasson.


 

Szervezetünk mely élettani tényezőire van a legnagyobb befolyással a megfelelő vízfogyasztás?

Agyunk kb. 75%-a vízből épül fel. Azonban ezen szervünk nem képes a víz tárolására. Vagyis csak abból a mennyiségből tud gazdálkodni, amit a nap folyamán rendre biztosítunk számára.

Nemcsak puszta hiedelem, hogy a vízivás megkönnyíti a gondolkodást. Tény, hogy ha az agy gond nélkül felhasználhatja a szervezet adott víztartalékát, akkor gyorsabb és hatékonyabb gondolkodásra leszünk képesek, valamint a koncentráció és a kreativitás is növekszik.

A csökkent víztartalék arra készteti a szervezetet, hogy visszatartsa a nátrium kiválasztását, ami pedig egyenesen arányos a vérnyomás növekedésével. Abban az esetben, ha a vízfogyasztás megemelésével sem csökken a magas vérnyomás, akár a napi ajánlott mennyiséget túllépve is lehet tenni a probléma ellen.

A legtöbb esetben a vesekő azoknál a személyeknél alakul ki, akik nem veszik figyelembe a napi ajánlott folyadékmennyiség elfogyasztását. A kevés vízfogyasztás ugyanis nem elegendő a vesében felgyülemlő kalcium és magnézium kiválasztásához.

Húgyúti fertőzések esetén a szakemberek első és legfontosabb javaslata a folyadékbevitel emelése. A sok víz ugyanis átmossa a vizeletkiválasztó szerveket, ezzel együtt pedig megkönnyíti a baktériumok és vírusok távozását.

A lágyvíz fogyasztása a kemény vízzel szemben

Szervezetünkre nincs kifejezetten káros hatással a kemény víz fogyasztása. Sőt a kemény vízben található só, kalcium és magnézium megfelelő aránya még jótékonyan is hathat szervezetünkre. A csapvíz keménységére leginkább háztartási gépeink miatt kell odafigyelnünk, ugyanis a túlzottan kemény víz hamar vízkövesedést, ezáltal pedig eltömődéseket és nem megfelelő működést okoz.

A lágy víz mellett szól továbbá még az is, hogy a megfelelően kezelt vízzel készített ételek sokkal finomabbak lesznek. Folyadékpótlás szempontjából pedig a tea és a kávé ízt zamatosabbá teszi, merthogy a lágy víz segít jobban kioldani az olajos aromaanyagokat.

forrás: egeszsegkalauz.hu; miluklub.hu, femina.hu


Forrás : https://nordland.hu