replica Tag Heuer Golf Watch Replica replica reactor watches replica and bvlgari and watch fake rolex copy tag heuer aquaracer silver dial
Nordland Víz és Uszodatechnika Kft. - Ipari és lakossági vízkezelés, uszodatechnika, szauna, jacuzzi, wellness : Hírek : Nyomtatás
A medence építés lépései 2/3
2022.02.23.
A medence építés lépései 2/3
Az előző blogbejegyzésben bemutattuk, hogy a medence építés első lépése a megfelelő hely megtalálása a medencénknek, legyen ez akár az udvarban, akár a házban. A második lépés pedig, hogy átgondoljuk és megfelelően tájékozódjunk arról, hogy szükséges-e építési engedély az általunk kiválasztott medencéhez.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint az 50m3 alatti, 1m-nél nem mélyebb, magánhasználatú kerti medence esetén sem bejelentési, sem engedélyeztetési kötelezettségre nincs szükség. Ellenben az 50m3-t meghaladó, 1 méternél mélyebb magánhasznú kerti medence építése már bejelentés köteles és a kivitelezést egyszerűsített építési engedély beadásával egyidejűleg lehet megkezdeni.

A 100m3-t meghaladó vagy 2 méternél mélyebb magánhasználatú kerti medence építési engedély köteles, illetve a kivitelezést csak az építési engedély jogerőre lépése után lehet megkezdeni.

Beltéri magánhasználatú medence egyidejűleg kerül kivitelezésre és engedélyeztetésre az ingatlannal együtt, így ezt külön engedélyeztetni nem szükséges.

A harmadik eldönteni kívánt kérdés, hogy mégis mekkora legyen a medence. Nehéz megítélni ugyanis, hogy mégis mekkora medencét szeretnénk. Ennek meghatározása kompromisszumos döntés, hiszen egy nagyobb medence kivitelezési és fenntartási költségei is magasabbak. Viszont ezzel arányosan a kényelem és élmény is növekszik.

Akik csak a nyári meleg napokon való pancsolás céljából kívánnak medencét építtetni, azok számára bőven megfelelő a 4-5 méter körüli méret, 1-2 méteres mélységgel is. Azoknak, akik úszni is szeretnének, a 6-12 méter hossz közötti méret lehet a megfelelő. Tévhit az a sportuszodák miatt, hogy úszni a 2 méternél mélyebb medencében érdemes, mivel a 1,2 méteres és 1,4 méter mély medencék is tökéletesek lehetnek erre a célra.

Negyedik kérdés, hogy vajon milyen alakú medencét válasszunk. Nem kőbevésett, hogy a medencének téglalap alakúnak kell lennie, bár megvan az oka, hogy miért pont ilyenek készülnek többségben. Ez a forma tökéletes lehetőséget kínál az úszáshoz, mivel hosszú és akadálymentes vízszakasszal rendelkezik. Emellett könnyen elhelyezhetők a téglalap alakú medencék és a legtöbb ingatlanhoz jól is illeszkednek. Ezzel szemben az erősen ívelt oldalú medencék tervezése, kivitelezése sokkal költségesebb, valamint egyedi vízbevezetési megoldásokat kívánnak.

Leggyakoribb medence formák:

Forrás: compasspools.com.au; californiapools.com


Forrás : https://nordland.hu